Børnehaven

Børnehaven Mikael er en mindre børnehave med smukke inden- og udendørsrammer, god normering og med masser af plads til leg, fantasi, kreativitet og hygge.

I vores børnehave har vi plads til 39 børn. De fleste er hjemmehørende i den “røde børnehave”, som børnene kalder den. Den yngste gruppe har stue i samme bygning som vuggestuen. Vi er meget optaget af overgange, og for at sikre den mest trygge start på børnehave-livet har vi valgt, at lave en stue hvor man i trygge rammer kan “lære” at gå i børnehave. Alle børnehavebørn har fælles legeplads.

Alle vores børn, store som små, har hver sin unikke plads hos os. Vi er optaget af, at børnene bliver mødt som det selvstændige individ, det er, samtidig med at det lærer at indgå i og være en vigtig del af fællesskabet. Vores praktiske gøremål er synlige for børnene, og de inviteres til at være en del af dem. Det kan være havearbejde, lægge vasketøj sammen, små opgaver i køkkenet mm.

Vi tilbringer masser af tid under åben himmel i haven på alle tidspunkter af året. Vi har en stor legeplads, som vi er i fuld gang med at indrette på ny. Der er et større areal med sandkasse, cykelbane, legehus mm. Vi er ved at indrette en stille/sansehave, hvor børnene kan trække sig lidt tilbage, når de har brug for eller lyst til det.

På samme måde som året har sin faste rytme med årstider, der skifter, er også vores hverdag, uge og år - inddelt i faste og forventede rytmer. Denne giver børnene den tryghed, der kommer af forudsigelighed.

Vi holder 8 årstidsfester, som hver især markerer, hvor på året vi er. Forberedelserne til hver fest er den røde tråd i hverdagen, der tydeliggøres i vores aktiviteter, de eventyr, vi fortæller, de sange, vi synger, den mad, vi spiser og udsmykningen af ​​huset. I huset mærker vi alle forventnings glæde i forberedelserne og i hverdagens små mirakler. 

I børnehavens køkken tilberedes 4 gange om ugen et økologisk, vegetarisk måltid, som vi spiser i fællesskab, børn som voksne. Onsdag er altid madpakkedag - denne dag er noget ganske særligt for børnene, der stolt bærer deres madpakker ind i af døren hver onsdag morgen.

Den ro og tryghed, som vores hverdag er præget af, hviler på et todelt fundament; rytme og efterligning. Rytmen giver os alle et holdepunkt og en tryghed. Ud over den faste rytme bestræber vi os på at være ærlige og autentiske voksne, hvis indstilling til livet og de praktiske gøremål i hverdagen er efterlignelsesværdig for børn, der således udvikler evnen og lysten til deltagelse i fællesskabet og et socialt liv.

Praktiske oplysninger

Åbningstid
Klokken 6.30 mandag til fredag, tænder vi stearinlys og låser dørene op til en varm og dejlig stue. Her er der mulighed for at få morgenmad indtil kl. 7.30.
Kl. 16.30 forlader den sidste voksne huset - klar og parat til en ny dag i morgen.

Lukkedage Vi holder lukket i uge 29 og 30, d. 24/12, mellem jul og nytår, fredag efter Kr. Himmelfartsdag, samt Grundlovsdag. Hvis I har problemer med pasning i disse perioder, kan Robin (leder) kontaktes for en mulig løsning.

Ind- og udmeldelse
Indmeldelse af børn er altid den 1. i en måned. Udmeldelse af børn i børnehaven skal ske skriftligt med en måneds varsel til den sidste dag i en måned.

Priser
Prisen for en børnehaveplads er 2.616 kr. pr. måned i 11 måneder (juli måned er betalingsfri). Pr. 1, april 2024 stiger taksten med 100 kr. pr. måned, så den nye takst er 2.716 kr. pr. måned. Denne pris inkluderer fuld kost – mad til formiddag, frokost og eftermiddagsmad. Dog er onsdag madpakkedag, hvor børnene selv medbringer frokosten.

Nye børn
Når vi bliver beriget med nye børn i børnehaven, er det vigtigt, at de er trygge fra starten. Den første dag er mor eller far med, og barnet får lov til at observere og se an. På anden-dagen tager mor eller far afsted i et afgrænset tidsrum, hvor barnet er sammen med primærpædagogen og får lov til at prøve børnehaven på egen hånd.
Herefter er det sjældent nødvendigt at tidsbegrænse dagene yderligere, da vi altid sørger for bemanding og en rytme, der tilgodeser, at det nye barn skal langsomt ind i rutinerne. Opstår nye behov, så tager vi selvfølgelig hånd om det i samarbejde med forældrene. 

Mødetidspunkt
Da vi oplever det som rigtigt vigtigt for det enkelte barn - og for fællesskabet - at alle er til stede ved dagens begyndelse, derfor vil vi gerne, at børnene kommer inden kl 9. Vores aktiviteter starter i børnehaven kl. 9.00, hvor vi har fælles morgensang og byder hinanden velkommen i børnehave.
Her får alle et overblik over hvilke voksne og legekammerater, der er her i dag. Derefter går vi ofte ud i grupper og fortager os forskellige aktiviteter - eller der opstår lege på legepladsen eller indenfor.

Hvis jeres børn kommer senere, vil vi gerne have en SMS.

Syge børn Børn har brug for at være hjemme, når de er syge. Af hensyn til smitterisiko, dagens rytme, fokus på pædagogikken - men i særdeleshed også af hensyn til det enkelte barn - kan syge børn ikke komme i børnehave. Ved syge børn forstår vi: Børn, som ikke kan deltage i den daglige rytme ude og inde, eller som kan smitte med andet end almindelig forkølelse.

Børn skal have været feberfri og uden smertestillende medicin i 24 timer, inden de kommer i børnehave.

Lågen
Vi vil gerne beholde alle vores dejlige børn på legepladsen. Da lågen ikke er med lås og slå, sikrer vi dette bedst muligt ved, at den kun åbnes og lukkes af voksne. Vores erfaring er, at hvis de voksne respekterer denne regel, så gør børnene det også. 

Mad i børnehaven
Børnene kan få morgenmad i børnehaven indtil kl. 7.30. Morgenmad er et tilbud til de børn, der ikke når det hjemmefra eller af anden grund ikke har spist. Her tilbydes rugbrød. Husk at sige det til den voksne i børnehaven, så de er opmærksomme på at barnet ikke har spist hjemmefra. 

Vi spiser knækbrød med smør til formiddagsmad.

Hver dag serverer vi økologisk, vegetarisk mad for børn og voksne i børnehaven – vi spiser så vidt muligt ude om sommeren. Onsdag er  madpakkedag – her får børnene madpakker med hjemmefra til frokost. Eftermiddagsmaden sørger børnehaven for.

I forhold til madpakkerne, så behøver de hverken være økologiske eller vegetariske – det er op til forældrene selv. Bare de er sunde og nærende for de meget aktive børn, der vokser. Madkassen skal være markeret med navn.

Børnefødselsdage
Når det er børnenes særlige dag, fejres det i børnehaven med en lille fest. Her kan der medbringes noget lækkert (frugt, kage eller is) til uddeling – aftal med personalet i god tid hvilken dag man ønsker at dele ud – så kan maden i løbet af dagen tilpasses derefter. Vi fejrer fødselsdag på dagen eller efter – ikke før. 

Slik
Slik medbringes ikke i børnehaven – heller ikke på fødselsdage.

Legetøj
Vi har så meget fint legetøj i børnehaven, som vi er fælles om - eget legetøj hjemmefra må derfor ikke medbringes i børnehaven. På den måde undgår vi desuden en masse unødvendige konflikter. Vi har legetøjsdage, hvor børnene må medbringe et stykke legetøj hjemmefra. I får information om disse dage ved opslag i garderoben. Legetøjet medbringes på eget ansvar.

Selvhjulpne børn
Der er intet bedre end at se stoltheden i børns øjne, når de kan selv  – dette støtter, hjælper og opmuntrer vi dem til i børnehaven.

Børnenes oplevelse af at kunne klare sig selv kan hjælpes godt på vej hjemmefra med lidt praktisk omtanke - fx er sko med snørebånd, regntøj med indviklede lukkemekanismer på selerne og medbragt mad i avanceret emballage m.m. ofte en hindring for følelsen af at kunne klare sig selv. Vi appellerer til, at forældrene har dette i tankerne, når der købes madpakke, tøj og overtøj ind til børnehaven. 

Garderobe
Hvert barn har sin helt egen plads i garderoben, som er markeret med farve og navn. På hver plads er der øverst en kurv med navneskilt på – denne er til skiftetøj. Heri skal der ligge minimum to af hver del tøj (2 x underbukser, 2 x bukser, 2 x sæt strømper osv.) 
Husk at holde skiftetøjet opdateret, når noget bliver brugt og i forhold til årstiden – så der altid er tørt/varmt/rent tøj at skifte til, hvis uheldet skulle være ude. 

På hylden under kurven står en trækasse – denne er til fodtøj. Når barnet møder om morgenen, sættes denne kasse på gulvet – på den måde kan børnene selv komme til deres fodtøj, når de skal ind og ud. Ved afhentning sættes kassen op på hylden igen, så gulvet let kan gøres rent.

Den nederste trækasse fungerer som skuffe – denne kasse er til huer, vanter og lignende. Hold også denne opdateret i forhold til årstiden og vejret – varme huer og vanter om vinteren, tynde overgangshuer og tynde vanter til for- og efterår samt evt. solhat om sommeren.

Se også afsnittet om skiftetøj/overtøj.

Information
Der sendes indimellem nyhedsbrev ud – disse indeholder praktiske meddelelser, orienteringer fra bestyrelserne og arbejdsgrupper m.v.
Derudover har vi en lukket Facebookgruppe, som I bliver medlem af ved opstart i børnehaven. Her fortæller vi næsten dagligt om, hvad vi har lavet og viser jer billeder fra vores dagligdag – dette kan danne basis for snakke om børnenes dag derhjemme.

Vi har også en offentlig Facebookprofil samt Instagram, hvor vi lejlighedsvis opdaterer med nyheder og øjebliksbilleder fra vores hverdag.

Skiftetøj/Overtøj
For at sikre at børnene får en god dag, skal de være ordenligt klædt på hjemmefra under hensyntagen til vejret og årstiden. Derudover sker der nogle gange uheld i form af vådt/beskidt tøj. Derfor skal skiftetøjskurven altid være opdateret med minimum to sæt rent tøj, der passer til årstiden. 

Garderoben skal indeholde:
- Indendørs:
 Undertøj, strømper/strømpebukser, bukser, bluser og trøjer. Om vinteren ydermere en tyk trøje og 2 par sokker.
- Udendørs: 2 elefanthuehuer - 1 tyk til vinter og 1 tynd til overgangsperioder og vanter. Desuden er der brug for flyverdragt i vinterperioden, termotøj i overgangsperioder, samt regntøj.
- Fodtøj: Sko/støvler uden snører. Gummistøvler med foer til vinter og uden foer til de andre perioder. Futsko skal være bløde og varme - evt. uldne - og kunne sidde fast på fødderne. Sandaler og tennissko er ikke egnede som futter, da de har hårde såler. (Det gør ondt at få en finger ind mellem gulvet og en hård sål.)

Da de daglige aktiviteter i børnehaven både omfatter maling og madlavning, er det vigtigt at børnenes tøj kan tåle at blive beskidt/plettet.

Sommer og sol
Vi er udendørs så meget som muligt hele året rundt – om sommeren har børnene solcreme og evt. solhatte på. Børnene skal være smurt ind, når de møder i børnehaven - så smører vi igen efter frokost
Vi tilstræber at følge Sundhedsstyrelsens solråd og forsøger at holde børnene i skyggen midt på dagen.

Vi har altid en god solcreme i børnehaven, men i specielle tilfælde – fx allergi – kan egen solcreme medbringes.

Forældresamtaler
Vi afholder opstartssamtaler 3 måneder efter barnet er startet i børnehaven og afslutningssamtale i forbindelse med skolestart. Er der behov for samtaler indimellem disse, kan dette altid arrangeres.

Forældremøder
Forældremøder afholdes 2 gange årligt, hvor I som forældre kan få indblik i børnenes hverdag, hvad der lige rører sig nu - og selvfølgelig få lov til at stille en masse spørgsmål samt tale med de andre forældre. Vi forventer, at møderne bliver prioriteret og at alle børn er repræsenteret med mindst én forælder.

Bestyrelse
Børnehaven er en selvejet institution, som drives af en bestyrelse. I denne bestyrelse sidder 5 repræsentanter fra forældregruppen (som på skift bliver valgt ind til en 2-årig periode ved forældremødet i foråret), samt repræsentanter fra medarbejderstab og ledelse. Bestyrelsen har det økonomiske ansvar for institutionen og bærer et arbejdsgiveransvar overfor ledelsen. Bestyrelsens arbejde ligger i at tage stilling til store som små, værdibaserede og økonomiske beslutninger og er også sparringspartner for ledelsen i dennes arbejde. 

Forældrearbejde
Vi holder rigtig meget af vores lille sted og vil så gerne være fælles om at passe rigtigt godt på det. I den forbindelse har vi arrangeret arbejdsdage to gange om året, hvor vi i fællesskab løser nogle af de opgaver, der er for store til at få løst i dagligdagen. Det kan være alt fra maling til reparation af legetøj, til havearbejde og grundig rengøring. Vi ser gerne at alle forældre deltager – kan man ikke deltage på dagen, vil der altid være mulighed for at skrive sig op til en opgave, som man udfører på et andet tidspunkt.

Årstidsfester
En vigtig del af vores årsrytme er årstidsfesterne – vi fejrer årets gang med det særlige, der er ved hver årstid. Her er en oversigt over dem:

- Høstfest
Høstfesten er et bedsteforældrearrangement, som afholdes en fredag sidst i august eller først i september. I ugerne op til festen har børn og voksne høstet frugt og grønt fra vores egen have, vi har malet mel til bollerne, som vi bager, kernet smørret, som vi smører på, flettet blomsterkranse og pyntet op både ude og inde. Festen er noget helt speciel for børnene og bedsteforældrene – og stemningen summer altid med en helt særlig magi. 
Hjemmefra medbringer børnene lidt frugt, grøntsager eller blomster til høstbordet.

- Sct. Mikaelsfest
Sct. Mikaelsfesten er kun for børnene og holdes en for- og eftermiddag sidst i september. Her bliver alle børn kåret til riddere med krone og sværd, og lytter til eventyret om den modige Sct. Mikael.
Sct. Mikaelsdag er d. 29. september og var før i tiden en helligdag i Danmark. Ærkeenglen Sct. Mikael har lagt navn til vores børnehave og vuggestue.
Ved fejring af Sct. Mikael fejrer vi Mikaels kamp mod dragen – kampen imellem det gode og det onde, hvor det gode sejrer til sidst. 

- Lanternefest
Lanternefesten er for hele familien og afholdes sen eftermiddag en fredag i november, hvor vi tænder lanterner og ser dem lyse efter solen er gået ned – så er vinteren på vej.

- Adventsspiral
Adventsspiral er kun for børnene og er en højtidelighed i forbindelse med adventstiden. Den afholdes ofte fredag inden juleaften. Dette er en helt særlig fest for børnene, hvor magien ved lysets varme skær mærkes helt ind kroppen på alle, der er til stede.

- Fastelavnsfest
Fastelavnsfesten er kun for børnene og holdes i forbindelse med fastelavn i februar eller marts. Børnene er udklædte efter årets tema, som ofte omhandler et eventyr, vi har beskæftiget os med i ugerne op til. Masker og maling i ansigtet undgås.

- Påskefest
Påskefesten er kun for børnene og holdes om for- og eftermiddagen fredag før palmesøndag. Her går vi på æggejagt og får et æg-straordinært festmåltid.

- Pinsefest
Pinsefesten er for børnene og afholdes for- og eftermiddag en dag i juni. Her er børnene gerne klædt i lyse farver, og vi fejrer sommerens komme.

- Sommerfest
Til sommerfesten er børnehaven vært med kaffe og kage. Festen afholdes en fredag eftermiddag i juni og er for børn, forældre, bedsteforældre og mindre søskende, som afslutning inden sommerferien.

Børnehaveplads:
2.616 kr. pr. måned incl fuld kost

*) Juli måned er betalingsfri.

 

Prisen for børnehave er inklusiv fuld kost – dog har børnene madpakke med hjemmefra til frokosten om onsdagen.

Der er mulighed for at søge om økonomisk friplads, ligesom der gives søskenderabat.